En weer n dag verder…

En zo is het al zaterdag. Afgelopen nacht was wederom een roerige nacht.
Om 18.00uur lag Nyntha al in bed na een hele dag alleen maar hangen. Met de sondepomp op standje 45 hadden we dit keer de hoop dat ze niet zou braken.
Eerlijk is eerlijk: Dat is gelukt! Ondanks haar ontzettend vele hoesten en verschrikkelijk lang aanhoudende hoestbuien van vannacht, heeft ze niet gebraakt!

Om 2 uur vannacht klonk er wel ineens een gil. Bij haar aangekomen, lag ze in een natte plek in bed. Blijkbaar zo goed geplast,  dat de luier had doorgelekt! Er zijn leukere dingen om ’s nachts om 2 uur te doen, maar in deze fase van het ziek zijn is dit klusje minder erg. 😉
Nyntha helemaal opgefrist, bedje verschoont. Fles ORS ook maar gelijk vervangen en Nyntha weer lekker in bed. Mama ook weer naar bed, maar echt lekker slapen doe je niet met een hoestend kindje in de kamer naast je… 

Rond 5 uur werd er weer gegild door Nyntha. Weer die kant op en toen steeg er een walm uit haar bedje… Diarree… Daar zaten we nu net NIET op te wachten. Een andere manier van vochtverlies!
Dus weer verschonen, opfrissen, bed verschonen en weer lekker terug naar bed. Alles nachecken en zelf ook weer naar bed.

Tot nu toe is het gelukkig bij die ene diarreeluier gebleven, dus ik denk dat we nog van geluk mogen spreken!

Ze is net beneden en het enige wat ze eigenlijk doet is jammeren, huilen, hangen en af en toe gillen.
Ze heeft net een paar slokjes water gehad (met een spuitje anders kun je het vergeten…) en de Antagel.

Dadelijk toch maar weer even overleggen. Hoe nu verder? Kunnen we nu inderdaad gewoon vooruit of toch iets voorzichtiger?

Wordt vervolgd

Vandaag heeft zich HEEL anders voortgezet dan we dachten. In positieve zin! 

Vanmiddag heb ik het erop gegokt. 50 cc Melk in een flesje en op goed geluk wat laten drinken. Handdoek in de aanslag en wachten maar. Maar er gebeurde niks! Behalve dan dat Nyntha heel erg boos was toen het op was… Na de melk toch maar weer rustig aan gedaan en weer gewoon voor een middagdutje met ORS via de pomp in bed gelegd. 

Na haar middagdutje weer wat melk gegeven. Dit keer 100 cc. En weer ging het goed! En heel langzaam zag je een beetje leven in Nyntha komen. Voor even, want al snel was ze weer moe en wilde ze weer slapen. Prima, weer naar bed, maar dit keer zonder ors. 

Toen ze dit keer uit bed kwam, heb ik een grote gok genomen. Een kommetje yoghurt. Zelden heb ik haar zo zien smikkelen! Heerlijk! En het mooiste van alles is nog wel dat het allemaal binnen is gebleven! Ondanks haar gehoest, is alles binnen gebleven!

En begon ze te zingen! En te roepen! En te spelen! ♡♡♡ En hoewel die opleving steeds maar van korte duur zijn, zijn ze geweldig om weer mee te maken na de afgelopen week! Heel voorzichtig durf ik te zeggen dat we het ergste gehad lijken te hebben. 

Aankomende nacht moeten we wel nog, volgens protocol, de sondevoeding aanmaken met ORS. 50% ORS/50% sondevoeding. En dan zou ze, als ze dat kan verdragen, morgen weer alles kunnen gaan drinken en eten. 

Ik zit nu met een heel ander gevoel op de bank. Ook doodmoe, maar met een stuk minder onrust dan de afgelopen week. Al jullie geduimd heeft geholpen !

En we gaan niet echt vooruit…

De 24 uur ORS zijn om, maar niet helemaal verlopen zoals gehoopt. Ze heeft 3 keer gebraakt in die 24 uur, wat ons onder andere heeft doen besluiten om nogmaals contact op te nemen met het AZM.

Daarnaast is Erik vanochtend met Nyntha even langs de huisarts geweest om de CRP-waardes te prikken oftewel de waardes die aangeven of er een ontsteking aanwezig is. Deze waren woensdag ook al geprikt en zo konden we vergelijken en dit gelijk doorgeven aan de kinderarts van het AZM. Gelukkig (of juist niet) waren de waardes gedaald. Waarom ik zeg “of juist niet” is omdat een bacteriële infectie te bestrijden is met een antibioticakuur, een virale infectie is niks tegen te doen. 

Rond 11 uur heb ik contact opgenomen met de kinderarts. Samen met haar doorgenomen hoe de afgelopen 24 uur zijn gegaan. Het braken en haar algehele gesteldheid. Deze is namelijk duidelijk minder goed dan gisteren. Gisteren was ze nog levendig en wilde ze nog spelen. Vooralsnog zit er in Nyntha weinig leven. Gillen van de pijn en huilen. En nu dan slapen is het enige wat ze doet.
Volgens de dokter hoort dit bij het ziektebeeld en is dit iets waar ze helaas niks aan kan doen. Maar is het wel iets wat in de loop van de dag en richting morgen moet verbeteren. Zo niet, moeten we aan de bel trekken.

Het plan voor de komende 24 uur is door het braken helaas gewijzigd. Zouden we eigenlijk langzaamaan richting normaal voedsel gaan, nu moeten we de 24 uur ORS  herhalen. Minimaal 3 plasluiers.
Omdat ze nu wel beter in het vocht zit, mag de minimale vochttoediening per uur wel wat naar beneden. Van 60 ml per uur, naar 45 per uur. Met een minimale vochttoediening van 800-900 ml per 24 uur.
Als ze de komende 24 uur niet braakt, mogen we morgen na 11 uur langzaam weer richting normale voeding.
De ORS mogen we uit de koelkast en op kamertemperatuur bewaren, omdat Nyntha schreeuwt van de pijn als we de ORS door de sonde geven vanuit de koelkast.
En we gaan proberen of we de Antagel weer kunnen starten vandaag om zo de maag misschien weer iets te kalmeren.

Al met al wederom exact dezelfde stappen die ze ook bij een opname zouden doen. Ze gaf ons de keuze: Die kant op komen als we het zelf niet aandurfden of het thuis nog proberen. Verschil in behandeling/aanpak is er niet.
Wij proberen het nog even. Lukt het niet, zijn we zo daar. Ze zit goed in het vocht, maar zien we onze kleine dappere meid dadelijk nog minder levendig worden, dan reken maar erop dat ik vanmiddag aan de bel hang.

Wordt vervolgd….

Het vervolg.. Wederom contact AZM… Het gaat nie zo lekker nie…

Na een roerige nacht, maar wel een nacht waarin ze de ORS heeft binnen gehouden, werd Nyntha vanochtend wakker en vroeg me wel 10 keer om drinken. “Dinken,  Dinken, Mama! Dinken!” Het arme ding met haar keelpijn moest wel zo verschrikkelijk dorst hebben..
Dus om half elf gaf ik haar wat Pyamapapje. Op hoop van zegen! Maar helaas. Na letterlijk 1 kuch, kwam alles er weer uit…

Dan sta je toch even voor n dilemma. Want als ze dorst heeft, wil je haar iets kunne  aanbieden, maar alles wat er via haar mondje ingaat, komt er ook weer uit. En de sondevoeding van vannacht ook.
De kinderarts, dr. Sanders, had vannacht ook aangegeven dat bij braken we contact moesten opnemen, dus met lood in mijn schoenen heb ik de telefoon gepakt. De angst voor een naderende opname zit er goed in.

Die angst is niet geheel onterecht, maar de dienstdoende kinderarts gaf wel aan dat we een “geluk” hebben en dat is de sonde die Nyntha heeft. Doordat Nyntha de sonde al heeft, kan ze nu (nog?) thuis blijven. De stappen die we nu thuis moeten nemen, zouden we anders in het ziekenhuis moeten doen, via een neusmaagsonde. Verlopen de komende 24 uur goed, hebben we hopelijk geluk en hebben we het ergste gehad. Hopelijk.

Het protocol voor nu is (startend om 11 uur vanochtend):
*De komende 24 uur minimaal 1000 ml ORS toedienen. (Enkel ORS) Wanneer Nyntha echter echt om drinken vraagt mogen we haar maximaal 2 slokjes drinken aanbieden.
*Elk uur 60 ml ORS via de sonde handmatig toedienen.
*Tijdens het middagdutje sondepomp met ORS aansluiten en de pomp op 60 zetten ( in de hoop dat ze die verdraagt, maar waarschijnlijk wel)
*Minimaal 3 goede plasluiers (We zitten al op 2!)
*Pas zelf (normale hoeveelheden) laten drinken als ze minimaal 24 uur niet heeft gebraakt.
*Komende nacht enkel ORS door de sonde
*Nacht daarna Sondevoeding/ORS mengen en dan toedienen.

Al met al: Gelijk aan het protocol in het ziekenhuis.
*Paracetamol tegen de pijn en koorts.
*Bij verergeren klachten gelijk aan de bel trekken.
*Mochten we de 700cc niet gehaald hebben voor morgenochtend 11 uur: BELLEN!

We hebben één heel groot geluk en dat is dat ze zo goed in haar gewicht zit momenteel, dus ze kan iets missen. Maar dit mag geen 2 weken duren.
We gaan ervoor en maken het beste ervan. En het lijntje naar het AZM is heel dun. We hoeven maar te bellen en dat is een heel fijn en gerust gevoel…

Wordt vervolgd… 

21:25 uur

We hebben een hele rare en vermoeiende dag achter de rug met een ziek meisje wat ons keer op keer om drinken vraagt. 

Netjes het protocol gevolgd zoals afgesproken met de kinderarts en om 18 uur heb ik haar naar bed gebracht. Doodmoe. Inmiddels is het half 10 en ik ben al een keer of 5 naar boven moeten rennen voor een gillende Nyntha. Dan zit ze rechtovereind in bed te gillen. En de reden? Onbekend. 

Inmiddels heeft ze nog 1 keer gebraakt rond 19 uur. Na samen even overlegd te hebben, hebben we besloten het even aan te kijken. Als het bij deze ene keer blijft, gaan we door zoals we nog bezig zijn. Dadelijk gaat ze echt de nacht in. Dan zal ik wel de sondepomp qua stand iets naar beneden zetten. Die loopt nu op 60 ml per uur. Het vermoeden zit toch dat dat te hoog is. Om haar iets te ontlasten, stel ik die voor de nacht iets lager in. Dan heeft haar lijfje iets meer tijd om de maag leeg te krijgen  en de ORS te verwerken. 

En dan gaan we eens kijken hoe ze deze nacht door gaat komen. Arm klein meisje. Ik heb zo met haar te doen. Wij hebben zo met haar te doen. 

De 3 plasluiers heeft ze overigens gehaald! 2 Hele goede, de 3e was iets minder, maar ik reken het zeker tot een plasluier. 

Op naar de nacht en op naar morgen. Hopelijk geen update meer vandaag… 

En ineens was ze weer ziek…

Wat begon als wat gekuch, lijkt nu toch iets meer. Maar wat? Ik weet het niet. Dat ze er ellendig en ziek van is moge duidelijk zijn!

Alles wat er in gaat, komt er ook weer uit. Waar de kinderarts vrijdag O zo enthousiast was, zagen we na vrijdag de hoeveelheden die ze zelf at en dronk ook gestaag achteruit lopen. En sinds gisteren is het dus weer doffe ellende.

Gisteravond om half 8 zei de thermometer 39.3. De ochtend zijn we gestart op 38.5…
En de fles die ze zo enthousiast dronk, zit inmiddels via de dweil weggespoeld door de afvoer. Nee, lekker gaat het niet.

Om 9.20uur hebben we een afspraak bij de huisarts. Wordt vervolgd. 
En we have the results. ..
Ons meisje heeft een (virale) keelontsteking en wss een griepje en een verkoudheid. Haar keelamandel aan de rechterkant was enorm opgezwollen. Wat gelijk verklaart waarom ze niet wilde eten de afgelopen dagen…
Wat te doen? Zorgen dat ze zo weinig mogelijk braakt. (Uhm.. Hoe?)
En vooral hopen dat het zo snel mogelijk over gaat. De macrogol mag ze nu even niet hebben, omdat de kans aanwezig is dat ze sowieso al diarree krijgt. En nog meer vochtverlies moeten we niet hebben!
Paracetamol tegen de koorts en pijn en voor de rest: Afwachten…

Mocht het nu de komende dagen niet beter gaan, moeten we gelijk weer aan de bel trekken en wordt er door de huisarts contact gelegd met het AZM. Om overleg te plegen over welke stappen er genomen moeten worden.

Op dit moment ligt Nyntha lekker in bed. Met een zetpilletje erin en lekker te slapen. Een klein beetje yoghurt gegeten. En nu hopen dat dat binnen blijft.
Arm klein mopje.

19.30uur

Na heel wat pogingen had ik er eindelijk een hele 170cc aan vocht in. Op een hele dag…. Een klein hapje eten en alles kwam er weer uit. Resultaat. Dan zijn we gelijk weer nergens. En zoals bekend dat Nyntha tijdens het braken nog al eens “out” wil gaan, gebeurde dat nu ook weer. Je hart breekt… 

Omdat we nu even weinig anders meer weten, maken we nu gretig gebruik van de sonde om er ORS door te geven. In de hoop dat dat binnen blijft.  Ze zo in ieder geval wat vocht binnenkrijgt, want ik heb nog geen enkele plasluier gehad vandaag van haar. Alleen traantjes gezien. Dat wel. 

Morgen toch maar even contact leggen met Maastricht. Want zelfs met 500cc sondevoeding komt ze zo echt niet aan haar vocht. Even overleg plegen hoe we dit gaan doorbreken. Mits ze niet de ORS vanavond eruit gooit, want dan wordt het vanavond nog. 

Potverdorie meisje, konden we maar toveren. Dan toverden we alle stoute auwa weg… 🙁

22.15uur

Uiteindelijk toch vanavond contact opgenomen met Maastricht. De 3e “dosis” van 60 cc ORS heeft ze niet binnen gehouden. Huilen en hoesten zorgden voor braken met het gevolg dat ze de ors en alle andere medicatie weer kwijt is. 

Om voor onzelf even zeker te hebben wat we kunnen (een mogen) in combinatie met de sondevoeding hebben we contact gelegd met het AZM. Helaas zitten we nog te wachten tot ze ons terugbellen. Maar met slechts 1 arts beschikbaar op de SEH snap ik wel dat het even kan duren.

Nyntha ligt in bed. Maar het is zo zielig. Ze schrikt steeds wakker, gillend. Dan zit ze overeind. Toen ik net boven kwam zei ze letterlijk: “Ik heb pijn.” Je hart breekt werkelijk in 1000 kleine stukjes. Meer dan een zetpil kun je niet voor haar doen. Waar ze pijn heeft kan ze ons niet vertellen. Arm klein mopje van ons.

Hopelijk valt ze zo echt in een diepe slaap waarin ze de pijn niet voelt en kan ze dan doorslapen tot morgenochtend. 

En hopelijk worden wij zo wat wijzer van de kinderarts. Wordt vervolgd…

0.00uur Contact met de kinderarts. Twee keer zelfs. Het eerste contact was gelegd rond half 12. We spraken af dat we de sondevoeding in zouden zetten zodat Nyntha vannacht in ieder geval 500 cc zou halen. Morgen overdag ook aanvullen met sondevoeding en ORS waar nodig. De ssondevoeding verdroeg ze tenslotte prima! En voor de rest hopen dat ze er goed doorheen kwam… 1 A 2 Weken staat voor dit virus. *slik*.

5 Minuten later klonk er gegil vanuit Nyntha’s kamer. Erheen gegaan. Nyntha uit bed, naar onze kamer. Er klonken bekende geluiden en Erik was maar net op tijd met een handdoek… So far voor het binnenhouden van de sondevoeding. 

Teruggebeld naar de kinderarts. Wat nu? Stoppen met de sondevoeding en ORS via de sonde. Tot morgenmiddag 12 uur. Daarna voorzichtig voeding/drinken aanbieden. ORS wel aanbieden op n hogere stand dan Nyntha gewend is, dus wel.tricky. Maar we moeten het proberen, want het wordt langzaam wel riskant qua vocht. Gaat dit niet goed moeten we een lagere stand instellen. Gaat het braken morgen door, moeten we gelijk contact opnemen. 

Note: we troffen de kinderarts van afgelopen vrijdag. Dus zij kent onze Nyntha als geen ander. Nog van december en vele afspraken daarna. 

Controle kinderarts en diëtiste AZM

Vrijdag was het weer tijd voor een ritje AZM.

Begonnen met het herinbrengen van sonde en van daaruit door naar de diëtiste.

Eigenlijk bracht het bezoek aan de diëtiste niet heel veel nieuws naar voren aangezien we pas bij de logopediste waren geweest. Het was een kwestie van alles wederom een keer doornemen en even de neuzen dezelfde richting opzetten.
Diëtiste zei eigenlijk hetzelfde als de kinderarts : “Ga zo door!”

Op naar de kinderarts dus. Daar mochten we beginnen met wegen. Iets wat we tegenwoordig toch een spannender moment vinden dan vroeger. Maar we mogen absoluut niet klagen!
Nyntha weegt 11740 gram en is 82,9 cm groot! Dikke prima!

De kinderarts was heel erg tevreden over hoe het ging en toen ze hoorde dat Nyntha in de afgelopen week al 3 keer geen sondevoeding had hoeven hebben, was ze bijna lyrisch!
Note: Wanneer Nyntha qua vocht rond de 1000 cc zit en niet gebraakt heeft, mogen we de sondevoeding achterwege laten.
Hoewel ik de blijdschap deel dat we Nyntha geen sondevoeding hoeven te geven, ben ik toch minder ‘dolblij’ dan iedereen om me heen. (En ik weet dat me dat niet door iedereen in dank wordt afgenomen….) Het is niet dat ik er niet blij om ben, integendeel! Zeker wel, want ze haalt de hoeveelheid die ze moet halen! Maar niet met vaste voeding zoals het eigenlijke plan was. Haar eetpatroon is nog steeds gepureerd a la ‘6 maanden’. Met het avondeten eet ze weliswaar zelf mee met ons eten en ongepureerd, maar qua hoeveelheid haalt ze hoeveelheden van 25 tot max 50 gram.
Maar de kinderarts verzekerd me dat het een kwestie van tijd is. Ik moet geduld hebben. Geduld geduld geduld.

Stap 1 is nu dat ze haar hoeveelheden haalt, desnoods gepureerd en dat ze na verloop van tijd de sondevoeding helemaal niet meer nodig heeft.
Hoelang dit gaat duren weet ik niet. Weet de arts niet. Weten wij dus niet. En dus is het een onzekere factor die mij gillend gek maakt. *Ja ik beken, het kan nog gekker*

Al met al is de arts HEEL TEVREDEN over Nyntha. En dat telt. Zij is heel erg blij met wat ze ziet bij Nyntha. Met hoe Nyntha zich ontwikkeld en is gegroeid. En ze kan naar, met name mij/ons toe alleen maar zeggen: “Geduld”. En de tijd zal uitwijzen waar we uitkomen.
Ze doet het nu prima. So far AZM. Positief dus. Mama moet niet zo stressen. Ik beken haha.

Ik ben nu begonnen met het oefenen met drinken uit n ‘gewone’ beker. Alleen dan model Avent. Antilek-beker, maar dan type gewone beker. Elke keer oefenen in de hoop dat ze het onder de knie krijgt. Uiteraard heb ik het allang 500 keer met een gewone beker geprobeerd, maar Nyntha is een nogal onstuimige peuter *zacht uitgedrukt*. Dit lijkt te werken. Als ze hiermee de beker uit mn handen trekt, vliegt de melk NIET door de kamer! *top!*

En dan Nyntha en haar sonde. Tijdens de carnaval zagen we de mensen ook weer met zoveel “zielige” gezichten naar Nyntha kijken, maar niemand die ons kwam vragen wat ze mankeerde. Nyntha heeft totaal geen last van haar sonde en is inmiddels Mama’s hulpje als het op de sonde aankomt. De macrogol  (medicijnen voor haar darmen) krijgt ze ook via de sonde. Als ik haar die geef, mag ze Mama helpen met de spuiten vasthouden. (Beter dan aan de slang trekken haha) En dat doet ze dan ook heel erg goed zoals jullie zien op de foto!

Nyntha is een toppertje. Ze ontwikkeld zich als een pittige peuter met een sterke eigen wil. “Ze heeft al een bietje een eigen mening!” is op Nyntha zeer zeker van toepassing. Ze heeft een hoge stem en als ze haar zin wil krijgen, laat ze die ook horen. Je moet dus ook een behoorlijk lange adem hebben om niet gelijk haar dr zin te geven… *zen*.
Als ik terugkijk naar wat ze al heeft doorgemaakt en waar ze nu staat, zou je er niks meer van zien als ze de sonde niet had. Een lekkere bolle toet, kletst je de oren van je hoofd, zingt vrolijk met liedjes mee. Een heerlijk blij meisje dat met haar mooie blauwe ogen en haar heerlijke krullen elke donkere dag een beetje lichter maakt. ♡

De uitslag. Ziekte van Pfeiffer of niet?

Zoals ik al aangaf in mn vorige blogje, hebben we Nyntha laten prikken op de ziekte van Pfeiffer. Dit naar aanleiding van de ziekte van Pfeiffer bij Eleni.

Toen we de symptomen bij Eleni zagen en hoe ziek Eleni was, ging er bij ons een belletje rinkelen en wilden Erik en ik eigenlijk duidelijk hebben of het kon wat wij dachten te zien. En niet alleen daarom.
Als Nyntha de ziekte van Pfeiffer al had doorgemaakt, kan ze het niet nog een keer krijgen.

Vandaag kregen we de uitslag van het bloedprikken en eigenlijk hadden we het ergens wel verwacht.
Nyntha heeft inderdaad de ziekte van Pfeiffer gehad. *PLOINK* Horen jullie dat puzzelstukje op zijn plek vallen?

Voor ons verklaart het toch best wel wat. Het vele slapen, het extreme ziek zijn in december met de Ziekenhuisopname in het AZM in december tot gevolg. Het feit dat Nyntha na een drukke dag toch altijd een hogere temperatuur heeft dan na een normale gewone dag. Het feit dat ze toch meer slaapt, dan een gewone peuter. (Al wordt dat steeds minder en worden haar middagdutjes steeds korter!

En nee, het AZM valt hierin niks te verwijten. Ze hadden niks anders kunnen doen tijdens de opname, want aan Pfeiffer is niks te doen. Ja, ze hadden misschien, heel misschien bloed kunnen prikken. Maar wie verwacht Pfeiffer bij een kind van anderhalf. Wij hadden het niet verwacht en gingen er pas aan denken toen we het zagen bij Eleni.

Eleni is overigens na de antibioticakuur, die de keel- en oorontsteking heeft aangepakt, zienderogen opgeknapt, maar het blijft rustig aan doen. (Eigenlijk precies hetzelfde beeld als Nyntha).
Nu is het hopen dat de andere dames niet besmet raken…

Maar dit puzzelstukje ligt op zn plek…

Logopedie! De eerste keer..

Ik heb echt even na moeten denken hoe ik hier een blog over moest schrijven. De informatie even laten bezinken. Want echt nieuwe informatie leek het niet te zijn wat we hadden gekregen.
Nu zijn we een dag verder en is het allemaal is een beetje bezonken.
Logopedie is er in het geval van Nyntha om haar te leren eten. Dus gewapend met iets wat ze goed eet en iets wat moeilijk/niet gaat, reisden we weer af naar Maastricht.
We troffen de logopediste,  Maud, en Nyntha dook al snel de speelhoek in en speelde en kletste en liet goed zien en horen hoe goed het ging. We bespraken wat er te bespreken viel en de map met het eetdagboek van Nyntha werd helemaal doorgekeken.
Nyntha heeft nu 3 nachten geen sondevoeding nodig gehad, dus dat is heel netjes. Maar als we dan naar het dagboek kijken, dan zien we wel dat ze de afgelopen 3 dagen dan ook vooral gepureerd eten heeft gegeten en gedronken heeft.
Even was er wat onduidelijkheid. Wat was nu het plan? Maud wilde meer vast eten. En geen sondevoeding. Op zich niks mis mee, tot ik haar liet zien hoeveel vocht Nyntha zelf binnenkrijgt op de dagen dat ze zelf echt vast voedsel eet. Dan moeten we echt 400 cc bijvoeden ’s nachts. Nee, dat was niet de oplossing. Dus we kiezen voor een andere weg. We kiezen voor het voedsel waarvan we weten dat ze niet braakt. Dat houdt in, brood, craccottes, avondeten zelf laten eten. Maar voorkomen dat er kans bestaat om te braken dus soep, boerenkool etc blenderen tot er geen stukje meer in zit.
En indien nodig aanvullen met sondevoeding.
Toen vroeg ze hoe het tandenpoetsen ging. *slik* Tja, dan kan ik n heel kletsverhaal gaan ophangen, maar dat had ik nog niet gedaan met Nyntha. Maar dat was geen punt. Er werd een tandenborstel uit de kast getrokken en we gingen het gelijk uitproberen. Tandjes poetsen met gewoon water. Heeft voordelen op meer punten, omdat ze zo ook de smaak van water leert kennen en hopelijk leert waarderen. En misschien  gaat ze ook ooit water leren drinken zo.
Verder was het een koekje eten, een potje van 4 maanden voeren. Dat ging allemaal prima.
We moeten van de fles af, over op een gewone beker. *opslaan als*
En we deden het gewoon goed wat we deden. Dus vooral doorgaan!
Volgende week vrijdag mogen we weer naar de kinderarts en de diëtiste. Daar kijk ik toch anders tegenaan. Wegen en zien wat we vooruit zijn gegaan. Ik ben erg benieuwd.
Erik is nu even bloedprikken met Nyntha. Bij Eleni is Pfeiffer geconstateerd, helaas, en die is er goed ziek van. Aangezien de symptomen die we zien bij Eleni erg overeenkomen bij wat we gezien hebben bij Nyntha met de opname in december, hebben we gevraagd of we dat kunnen laten controleren. Het maakt voor Nyntha geen verschil in haar medisch verloop, maar als ze Pfeiffer gehad blijkt te hebben hoeven we niet meer bang te zijn dat ze het nog een keer krijgt. En we weten waar de bron zit.
En dan kunnen Eleni en Nyntha tenminste weer lekker knuffelen met elkaar…
Mocht blijken dat Nyntha geen Pfeiffer heeft gehad, kunnen we bij haar alert zijn op de symptomen en zijn we er wellicht tijdig achter zodat we vanaf het eerste moment haar de rust kunnen geven om het uit te zieken, in plaats van pas na 1 of 2 weken ziek zijn. Het enige medicijn tegen Pfeiffer is rust, rust en nog eens rust tenslotte.
 
Wordt vervolgd!!!!